• De Amerikaanse centrale bank heeft deze week de hoop gevoed dat de rente een piek heeft bereikt.
  • Beleggers zijn blij met het vooruitzicht van mogelijk lagere rentes, maar een economische verzwakking kan ook de bedrijfswinsten raken.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem geven aan dat in technische optiek het signaal nog niet op groen staat voor de aandelenmarkt.

ANALYSE – Wat een week voor verschil kan maken op de beurs! Aandelenbeleggers lijken erop te rekenen dat we de piek hebben gezien bij de rente, na de toelichting van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank op het rentebesluit van afgelopen woensdag. Op obligatiemarkten in de VS daalden rentes fors en er ontstond een jubelstemming op aandelenmarkten.

Vrijdag kwam daar nog een tegenvallend banenrapport in de VS bij. Dat suggereert dat de renteverhogingen hun werk beginnen te doen, waardoor rentes nog verder in het rood zakten. Het gevolg was een superweek voor aandelen.

De 10-jaars staatsrente is in de VS binnen een week met grofweg 0,35 procentpunt gezakt, van 4,9 procent naar 4,55 procent. Tegelijk is de toonaangevende S&P 500-index op weekbasis met bijna 6 procent geklommen. Zo zijn één week de koersverliezen die de S&P 500 in oktober incasseerde, weggepoetst.

Of dit allemaal de intentie was van Powell, valt overigens te betwijfelen. In zijn toelichting op besluit om de beleidsrente onveranderd te laten wees de Fed-voorzitter erop dat recente stijgingen van de obligatierentes verdere verhogingen van de beleidsrente zouden kunnen beperken, maar alleen als langlopende rentes “aanhoudend” hoog zouden blijven. Daar lijkt dus een streep doorheen te kunnen.

Ook was Powell zoals gewoonlijk vaag en hield hij alle opties nog open. Hij stelde dat de inflatie nog te hoog is. Verder verwacht de Fed-voorzitter dat de Amerikaanse economie de komende maanden zal verzwakken, maar dat er geen recessie komt. Dat kennen we nog uit 2008, toen toenmalig Fed-voorzitter Ben Bernanke een soortgelijk verhaal had.

Enfin, al met al lijkt de markt eruit: de rentepiek is gezet en volgend jaar kan de beleidsrente omlaag! Ook wij hebben de afgelopen weken geroepen dat de piek van de rente nabij was en gesuggereerd om maar weer eens naar obligaties als investering te kijken. Immers, in de VS zijn de rentevergoedingen weer interessant geworden. Bovendien kunnen eventuele rentedalingen voor koerswinst zorgen, als je obligaties op een wat lager koersniveau hebt gekocht.

Is de top van de rente inderdaad gezet?

Maar is die top wel geweest? Hieronder tonen wij de koersgrafiek van de 10-jaars staatslening in de VS, die tegengesteld aan de rente zelf beweegt. Daar zie je de ontspanning met de koersstijging van deze week (ofwel de tegenhanger van de dalende rente).

Het is vanuit technische optiek echter nog te vroeg om te stellen dat de koersbodem is gezet. En dus omgekeerd dat de top van de rente is bereikt.

De groene pijltjes in de grafiek wijzen op de positieve divergentie, waarbij de koers lagere bodems maakt en de RSI-indicator hogere bodems laat zien. Daarmee werd in technisch optiek een correctie min of meer aangekondigd.

Echter, de koers heeft precies zijn hoofd gestoten bij de oude steun (rode lijn) rond de 109 punten, wat ongeveer overeenkomt met een rente van 4,4 tot 4,5 procent.

Ook loopt hier de lijn van het 50-daags koersgemiddelde (groene stippellijn) en de dalende trendlijn. Die heeft de afgelopen maanden constant zijn werk gedaan als weerstand en verkoopmoment. Zolang de koers van de staatslening daar onder blijft, is het nog te vroeg om van een ommekeer te spreken, hoewel dat moment wel dichterbij lijkt gekomen.

Renteverhogingen beginnen hun werk te doen

We wijzen er al geruime tijd op dat de sterke verhoging van de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank in zo’n korte tijd gevolgen heeft voor de economie. Hoewel velen, inclusief Powell, denken dat een recessie in de VS te vermijden valt, zijn wij wat minder optimistisch.

Links en rechts duiken meerdere signalen op dat er een mindere periode zit aan te komen en dat een recessie tot de mogelijkheden behoort. Recentelijk hebben we onder meer nog gewezen de toename van het aantal faillissementen, hogere rentelasten op creditcards en spaarpotjes van de Amerikaanse consument die beginnen op te raken.

Deze week kwam daar dan (eindelijk) ook een signaal van de Amerikaanse arbeidsmarkt bij, die de eerste tekenen van een verzwakking liet zien. In oktober kwamen er slechts 150.000 banen bij. De groei ten opzichte van de vorige maand is daarmee gehalveerd.

Zoals gebruikelijk werden de ramingen over de banengroei in de VS van voorgaande maanden bijgesteld, waarbij de banengroei in augustus en september bij elkaar 101.000 arbeidsplaatsen lager bleek dan eerder gerapporteerd. In totaal is de banengroei van de afgelopen acht maanden nu achteraf acht keer scherp lager bijgesteld en blijkt telkens in tweede instantie dat de arbeidsmarkt al eerder aan erosie onderhevig was.

Wij gaan ervan uit dat deze trend op de arbeidsmarkt in de VS zich voortzet en ook niet aan de aandacht van de Federal Reserve zal ontsnappen. Daarbij valt het te hopen dat ook de inflatie verder gaat dalen, anders wordt het toch wel een lastig verhaal voor de centrale bank.

Het algemene plaatje is nu dat renteverhogingen van de centrale bank de Amerikaanse economie pijn beginnen te doen, terwijl de Amerikaanse regering worstelt met een te hoog opgelopen staatsschuld en dito begrotingstekort. Ook beginnen bedrijven per saldo voorzichtiger te worden over de toekomst en is er geopolitiek voldoende reden is voor behoedzaamheid.

Aandelenbeleggers hebben hier echter even geen aandacht voor.

Na de toelichting van Powell op het rentebesluit van woensdag heerst er een jubelstemming en er zijn deze week flinke koerswinsten geboekt. De vraag rijst of dit een zogenoemde short squeeze is, waarbij speculanten die hadden gegokt op respectievelijk een verdere stijging van rentes en een daling van aandelenkoersen tijdelijk uit de markt zijn gedrukt. Of staan we echt aan de vooravond van iets moois op de aandelenmarkt?

Hieronder tonen we de grafiek van de S&P 500-index, waarbij het optimisme van deze week goed te zien is. Echter, het proces van lagere toppen en bodems is nog steeds intact, zolang de koers onder de 4.400 punten blijft. Kortom, welkom herstel, maar nog geen sein veilig.

In de grafiek hieronder laat de door techfondsen gedomineerde Nasdaq Composite-index ongeveer hetzelfde beeld zien.

Samenvattend is de opleving op de aandelenmarkten vooralsnog niet meer dan een correctie, na de recente dalingen. Belangrijke weerstandsniveaus voor zowel obligaties als aandelen zijn nog intact. Er kan iets moois gebeuren op de aandelenmarkt, maar technisch is het zover nog niet!

Fundamenteel zijn de vooruitzichten voor de komende maanden ook niet echt prettig en blijft ondanks de recente euforie behoudendheid op zijn plaats. Aandelen zijn gecorrigeerd voor de hogere reële rentes niet goedkoop en is er vooralsnog geen stevige economische terugval ingeprijsd op de beurs, terwijl dat wel waarschijnlijker is geworden.

Komende week krijgen we opnieuw veel bedrijfscijfers en zal er gezien de recente ontwikkelingen op de rentemarkt veel aandacht uitgaan naar toespraken van Powell en ECB-president Christine Lagarde over het gevoerde rentebeleid.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.

.